Gå til innholdet
Opplyst fasade på en moderne enebolig

Vi guider deg til riktig utebelysning

Klassiske vegglamper, opp- og nedlys, downlight, ledstrips, hagebelysning og opplyste gangveier – mulighetene er uendelige når det kommer til utebelysning. Vi veileder deg på vei, slik at du finner riktig belysning til nettopp din bolig


Det første du må ta stilling til ved valg av utendørsbelysning er hva du ønsker å belyse og hva du vil oppnå. Ofte er det en kombinasjon av estetikk, praktiske behov og designutrykk som legger føringene for hvilke produkter man bør velge.

Belysning av fasade

– Generelt vil jeg oppfordre til å tenke variasjon i belysningen ved valg av fasade og utenomhus belysning. Kombiner gjerne slik at du får lyset fra forskjellige vinkler og høyder og bruk av forskjellige type lysmengde/styrke/størrelse for å skape fine kontraster, sier Preben Fischer Hansen i belysningselskapet Lyskomponenter som samarbeider med Elkonors elektrikere.

– Ved å kun bruke en type lyskilde uten variasjon vil uttrykket ofte bli flatt og kjedelig.

Hvordan starte planleggingen av fasadebelysningen?

 

Ta stilling til hva som er viktig for deg og din bolig. Søk løsninger med variasjon, men likevel ryddighet i installasjonen. Her er noen punkter man bør tenke gjennom:

  • Hvilken stil og arkitektur har boligen?
  • Ønsker du et klassisk eller moderne uttrykk?
  • Ønsker du å forsterke boligens arkitektur eller detaljer på bygget?
  • Ønsker du et annet uttrykk på boligen om kvelden enn på dagtid?
  • Skal belysningen være «usynlig» slik at den ikke synes når lyset er slått av?

Belysning av uteområde, hage og inngangsområde

Belysning av busker i hage og fasade

– Ved valg av lys til uteområde bør man ta hensyn til blending, naboer, utsikt, lokale sesonger og tro det eller ei, snømengde, råder Fischer Hansen.

Et godt planlagt og gjennomført uteområde gir økt brukeropplevelse og er visuelt meget pent. Men det er også her flere ting man bør tenke på når man planlegger.

– Dersom huset har flere innganger, må man huske på å tenke belysning i alle gangveier. Med bevegelsessensor behøver ikke alt lys stå på hele tiden, kun ved behov. Dette egner seg godt i mørke hjørner i en bakgård, hage, ved søppelkassen eller bak en garasje.

Hagen kan belyses slik at den gir en helt annen opplevelse på kveldstid enn dagtid. Det kan være lekkert å punktbelyse enkelte detaljer som små blomster, busker, steiner eller vintergrønne planter som ser like flotte ut hele året. Blomster og busker vokser naturlig nok over tid, derfor anbefales det å velge belysning her som er justerbare.

– Nå er størsteparten av belysningen energieffektiv LED som avgir lite varme. Når snøen legger seg kan den dekke belysning som ligger på bakkenivå, derfor bør man tenke variasjon og ha noe belysning høyere over bakken i geografiske områder med snø.

Naboer og utsikt er noe de fleste har, og det er viktig å ivareta begge deler innenfor belysning. Påse at lys ikke rettes mot naboer, eller at lyset står montert rett i siktlinjen på utsikten til boligen. I slike tilfeller bør man legge belysningen så lavt som mulig i terrenget eller på terrassen.

Noen ulike belysningsprodukter for fasade

Belysning av fasade, led-lys rundt garasjeport og downlight

Klassiske utelamper

Ofte dekorative, med et flott design og mye glass. Lyset ledes ut i flere retninger av lampen. Det kan gi en blendingseffekt om lyset er i synsretning. Det er for eksempel ikke sikkert naboer eller forbipasserende opplever lyset på samme måte som deg selv.

Opp/nedlys

Lamper med opp/ned-lys har vært svært populært en stund. Disse produktene krever også at man vurderer hvor lyset treffer.
Lyset ledes fint langs bygningen og ut i bunn, men har samme effekt oppover. Treffer lyset utstikk fra terrasse eller annen bygningsutstikk kan dette oppleves som støyende. Et tips her er å ha opp- og nedlys som er opalisert. Ved rene fasader uten utstikk kan bruk av linse/reflektor gi bedre effekt.

Downlight

Downlight lar seg integrere i bygget på en flott og enkel måte, men installasjonene kan fort bli for systematiske. Velg en eller flere modeller med godt tilbaketrukket lyskilde og tenk gjennom hvor man ønsker å ha lys. Har man dekorelementer som steinfelter kan man med fordel benytte mindre modeller av downlight enn hva man har i gesimskassene. På generelt grunnlag bør man installere dimming på utelys, og det er spesielt viktig på downlight for å få den rette stemningen.

LED-strips

En type belysning som det har blitt solgt store mengder av de siste årene. LED-strips kan installeres i ulike lengder, fullintegrert i bygget eller utenpåliggende. Fordelen med denne type belysning er at den er svært diskre i hverdagen, men gir likevel rikelig med lys og er moderne. LED-strips er fleksible, kan dimmes og gir en flott og flat belysning. Kombiner gjerne med effektbelysning for å skape stemning.

Utendørs belysning må tåle det lokale klimaet

Belysning av brygge med LED-striper

Naturen, været og klimaet der du bor legger føringer for hvilke type produkt du bør velge utendørs. Utendørsbelysning skal tåle mye vær og vind, og da er det lurt å investere i kvalitetsprodukter som tåler den ytre påvirkningen.

 

Avskalling, rust eller fukt er ting som oftest fremkommer når feil produkt er anvendt. Saltvann og basseng med klorvann kan gi en rekke produkter kortere levetid. I slike miljøer egner syrefast marinestål seg langt bedre enn for eksempel stål. Verdt å huske at sjøsprøyt kan være i luften flere hundre meter fra sjøen.

– Mange baserer sine produktvalg kun på design og ikke funksjonalitet. Ved å bruke profesjonell hjelp får man produkter som er tilpasset de lokale forholdene og som har lengre levetid.

Visste du at også utelys kan dimmes?

To bilder som viser LED-striper som kan dimmes


Styring av lys er mer enn det å kunne slå det på og av.
– Ved å ha mulighet til å dimme lyset utendørs kan man skape den stemningen man ønsker. Da unngår man også å gå i den klassiske fellen der man rett og slett gir uterommet for mye lys.

Det er ofte penere med flere små lyskilder enn én kraftig når man skal belyse detaljer. Unngå flombelysning!

 

Ofte har man for stor lysmengde utendørs slik at man får en dagslysstemning. Belysning fungerer som en lommelykt – effekten av lys utendørs blir mye større enn innendørs.

Smart utebelysning

Dersom du allerede har et styringssystem for smarthus kan du integrere utebelysningen i dette. Det finnes en rekke gode systemer som er skreddersydde for utebelysning med blant annet dimmere, ulike sensorer, automatiske tidsprogrammer og styring fra mobil. Din Elkonor-elektriker kan hjelpe deg med å navigere i jungelen av smarthusprodukter. Elkonor-elektrikere leverer også belysning fra Lyskomponenter. Vi kan også hjelpe deg med tips og råd når du skal planlegge utendørs belysning.

Bruk riktig IP-klassifisering

Illustrasjon av ulike IP-nummer utendørs

En IP-klassifisering beskriver hvilken beskyttelsesgrad lys-armaturen har, altså hvor mye vann og støv som kan trenge inn. En IP-klassifisering består av to tall. Det første tallet beskriver beskyttelse i forhold til inntrengning av objekter som støv. Det andre tallet beskriver beskyttelse i forhold til vann. Utendørs er det mye fuktighet, jo høyere IP-klassifisering dess sikrere. Hvilken IP-klassifisering man burde velge på de ulike områdene på terrassen er en risikovurdering elektrikeren skal ta. Man bør også ha god drenering rundt armaturene slik at vannet ikke blir liggende.

IP-klassifisering på armaturer utendørs:
IP23 = Regnsikkert
IP44 = Beskyttet mot vannsprut fra alle retninger
IP54 = Regnavstøtende
IP65 = Spylersikkert
IP67 = Delvis vanntett
IP68 = Vanntett

Belysningsprodukter for uteområder


Integrerte produkter

  • Helt eller delvis innfelt armaturer i støttemurer
  • Ledstrips integrert i terrasser, murer, mm.

Jordspydmodeller

  • Lamper på stag i ulike høyder og lysmengder

Pullerter

  • Faste lamper som settes på jordspyd eller fast fundament. Fra 20 Cm høyde til 120 Cm.

Mastbelysning

  • For større anlegg, hvor det kreves mye lys over et eller flere områder.