Gå til innholdet
Hjemmladeren MicroMatic Mini plassert på en vegg. Person holder ladekabelen.

Foto: Micro Matic

Mini-laderen som passer alle

Skal du ha hjemmelader til elbilen? Det er sikringsskapet som avgjør hvilken lader du kan montere opp

Antallet hjemmeladere øker i takt med elbilsalget. Den store fordelen med hjemmelader er at du alltid har fulladet bil når du drar på jobb om morgenen. Men hva kreves det egentlig av egne kurser, sikringsskap og strømnett for at bilen kan lades hjemme?

Frode Braaten er leder for eMobility i Micro Matic som er en ledende leverandør av hjemmeladere. Han oppfordrer alle til å bruke elektriker som rådgiver når man skal ha lader til elbilen hjemme.

– Hvis man er helt fersk, kan det være vanskelig å vite hvilke begrensninger man har. Elektrikeren kan hjelpe deg med å finne ut hvor mye strøm du har tilgjengelig til å putte inn i bilen. Bilen er bygget for maksimal kapasitet, men det er kanskje ikke sikringsskapet.

– Tenk fremover. Bilen du har i dag, vil du kanskje bytte om noen år. Kanskje blir det flere elbiler i husstanden, og da får du plutselig behov for flere ladere.

Micro Matic hjemmelader

Foto: Micro Matic

Verdens minste ladestasjon

Micro Matic har to typer hjemmeladere i sitt sortiment – Basic og Mini. Sistnevnte er så liten at den passer de fleste husstander. Har du en trang garasje, eller kanskje bare en stolpe tilgjengelig i carporten? Da er Mini løsningen.

– Vår kraftigste lader, Basic, er populær og brukes av de som har mulighet til å montere opp en 400-volts lader. Den passer godt når man ønsker rask lading.

Samtidig oppfordrer Braaten alle om å tenke godt gjennom hva slags behov man egentlig har. De aller fleste vil nemlig ikke ha behov for den kraftigste typen av hjemmeladere.

– De fleste vil ha så mye strøm som mulig til bilen uten å tenke på faktisk ladebehov. Hvis man tenker seg om, hvor mye bruker man bilen i løpet av en normaldag? Du kjører til og fra jobb, til butikken og trening. Nordmenn kjører gjennomsnittlig 4-5 mil om dagen. Om natten er den full nesten uansett hvor mye strøm som kommer ut av laderen

Micro Matics Mini er mer enn nok for dehava aller fleste. Den store fordelen med Mini er at man kan legge på en ALM lastdeler. Den sørger for å fordele belastningen på kursen og gir billaderen større tilgang på strøm når resten av boligen bruker mindre, for eksempel om natten.

Det finnes flere avanserte hjemmeladere på markedet i dag, blant annet smartladere som skal tilknyttes wifi. Braaten er opptatt av at for de aller fleste er det mer enn nok å fokusere på det viktigste – at bilen blir ladet.

– En hjemmelader behøver ikke nødvendigvis være så komplisert. Det ligger mye komfort i at den bare virker og lader som den skal. Da har mindre behov for support, og du slipper for eksempel å installere wifi i garasjen.

Snakk med din Elkonor-elektriker for mer informasjon og pris på hjemmelader.