Gå til innholdet
SG smarthus app på mobilen

Slik gir smarthus lavere strømregning

Talestyrte lamper og automatisk regulering av strømforbruket. Smarthusprodukter gjør hverdagen enklere og mer komfortabel, og kan faktisk bidra til lavere strømregning.

– Det er egentlig bare fantasien som begrenser hva smarthusprodukter kan gjøre for deg i dag, sier Vidar Kvernvold. Han er distriktssjef for Innlandet i SG Armaturen, som er spesialister på belysning til bolig- og prosjektmarkedet, deriblant smarthusprodukter.

Enklere hverdag


Smarthus som begrep er ikke nytt, det har eksistert muligheter til å fjernstyre boligelektronikk i flere år, men først den siste tiden har prisene sunket og brukervennligheten økt. Komfort er et viktig stikkord når Vidar Kvernvold snakker om smarthusprodukter, de løser ofte flere oppgaver på én gang og gir deg en enklere hverdag.

– Smarthusprodukter er fremtidsrettede produkter til hjemmet som gir deg både økt komfort og sikkerhet, og i mange tilfeller også lavere strømregning.


– Våre produkter brukes på lik linje som andre velkjente produkter, slik som blåtann-høyttalere. Det er enkle systemer som kvinnen og mannen i gata lett kan benytte i sin hverdag, sier Kvernvold, som har jobbet 25 år i elektronikkbransjen. Han ønsker å rette opp inntrykket mange har av at smarthusprodukter er dyre og kompliserte.

Sett boligen i middagsmodus


Blant de mest populære smarthusproduktene er trådløse scenariobrytere, som lar deg sette boligen i ulike moduser. Du kan for eksempel velge at alle elektriske apparater skrur seg av når du går på jobb, og at boligen din går i middagsmodus når du kommer hjem. Da settes automatisk belysning og elektronikk i kjøkkenet på, og kanskje favorittmusikken din er programmert til å strømme ut av høyttalerne akkurat når du entrer huset. Felles for alle smarthusproduktene, er at de styres av en app på mobilen, som registrerer når du befinner deg i boligen. Prosessene er programmert, slik at du ikke trenger å tenke på hva som egentlig skjer.


– Slike styringsbrytere gir deg mulighet til å bestemme hvilke apparater som skal være avslått mens du er på jobb, og hva som skal skru seg på når du kommer hjem. Appen gir deg full oversikt, og du kan legge inn talestyring via Siri hvis du ønsker det. En annen fordel er at produktene er koblet til appen med blåtann, og virker uavhengig av om du har internett, sier Vidar Kvernvold.

For mange gjør smarthusprodukter livet enklere og mer komfortabelt, mens for enkelte er de også avgjørende hjelpemidler i hverdagen.
– Er du svaksynt eller sitter i rullestol, kan de gi uvurderlig hjelp. For eksempel til å få oversikt over hva du har i kjøleskapet, eller til å slukke lyset i alle rom på en gang. Det som er kjekt og ha i dag, kan for mange bli et behov i fremtiden, og det kan det være lurt å ha tenkt gjennom, råder Kvernvold.

Lavere strømregning


Ifølge Vidar Kvernvold kan smarthusprodukter også bidra til lavere strømregning, ved at ikke alle elektriske apparater står på hele tiden.

– Det er ingen tvil om at det er mye å spare på å justere strømbruken etter strømprisene. De nye strømmålerne, som de fleste har fått installert hjemme, viser når på døgnet strømprisen er høy og når den er lav.

Det betyr at du kan justere strømforbruket ditt etter denne variasjonen, og nettopp dette hjelper smarthusproduktene deg med.

– Du kan for eksempel programmere smarthuset ditt til å kun lade el-bilen på den tiden av døgnet strømprisen er lav.

Kvernvold legger til at smarthusprodukter også bidrar til økt sikkerhet ved at elektriske apparater kobles fra når ingen er hjemme, eller om natten, slik at brannfaren reduseres.

Gradvis smartere bolig


Skal du rehabilitere boligen din, eller bygge nytt, mener Vidar Kvernvold at det nesten er utenkelig å ikke vurdere å installere smarthusprodukter. Du trenger ikke å installere et fullt smarthus med en gang, men kan bygge ut med flere funksjoner etter hvert, tilpasset ditt behov.


Din Elkonor-elektriker hjelper deg med installering av smarthusprodukter.

– Det er ikke lenger veldig kostbart å velge disse produktene fremfor tradisjonelle brytere og dimmere. I tillegg sparer elektrikeren ofte tid når systemet skal installeres, ettersom mye er trådløst, sier Kvernvold.
– La elektrikeren installere løsningen for deg. Da er du trygg på at systemet programmeres og installeres korrekt, og får fem års garanti på utstyret, sier Kvernvold.