Gå til innholdet

Ofte stilte spørsmål

Hva er forskjellen på lumen og lux?

Hva er forskjellen på lumen og lux?

Lumen måler hvor mye lys i alle retninger som strømmer fra en lyskilde tilsvarende watt i en glødelampe. Belysningsstyrke måles i lux, altså antall lumen per kvadratmeter.

Hva er forskjellen på volt og watt?

Hva er forskjellen på volt og watt?

Spenning i elektrisk energi måles i volt (V). I Norge har elektriske anlegg i boliger en spenning på 230 volt, og elektrisk utstyr er utviklet for å tåle dette. Det er derfor vi f.eks. trenger en adapter for å koble til elektrisk utstyr i enkelte andre land.

Watt (W) brukes for å beskrive hvor høy effekt f.eks. en lyspære bruker. Energien av effekten måles i kilowatt (kW) eller watt per time. Det betyr at en lyspære som bruker 40 watt per time bruker 0,04 kWt (kilowatt-timer).

Hva er betyr ampere?

Hva er betyr ampere?

Strømmengde måles i ampere. For at vi ikke skal bruke mer strøm enn boligens strømnett tåler er sikringene i sikringsskapet merket med et antall ampere. Dersom strømmengden overstiger dette antallet vil sikringen løse ut. 

Hva gjør en komfyrvakt?

Hva gjør en komfyrvakt?

I 2010 ble det påbudt med komfyrvakt i alle nye kjøkken, dvs. hvis du bygger nytt eller renoverer kjøkkenet. En komfyrvakt overvåker kokeplatene og utløser en alarm hvis den oppdager fare for brann. Sensoren plasseres i nærheten av kokeplatene, og bryteren monteres bak komfyren eller i sikringsskapet. Hvis alarmen går uten at den blir slått av, vil bryteren automatisk kutte strømmen til komfyren.  

Hva er årsaken til at noen sikringer ofte løser ut?

Hva er årsaken til at noen sikringer ofte løser ut?

Sikringer som ofte løser ut tyder enten på en overbelastning av kursen eller at det er en feil på det tilkoblede utstyret eller det elektriske anlegget. Ta kontakt med en elektriker for å få utbedret feilen.

Er det farlig å bruke skjøteledninger?

Er det farlig å bruke skjøteledninger?

Skjøteledninger burde ikke være en permanent løsning fordi for stor belastning kan føre til overoppheting og brann, men det er ikke direkte farlig å bruke hvis de brukes på en sikker og forsvarlig måte. DSB har utviklet egne retningslinjer for bruk av skjøteledninger. Riktig bruk innebærer bla. å ikke koble flere skjøteledninger til hverandre, skjerme ledningene for støv, se etter feil og skader etter bruk og å unngå ekstra ledningsmeter ved å kveile den sammen eller løfte den fra gulvet. Feil bruk av skjøteledninger vil også oppdages ved en elkontroll av boligen din. 

Kan alle lys dimmes med en dimmerbryter?

Kan alle lys dimmes med en dimmerbryter?

Nei, alle lys kan ikke dimmes. Halogen- og LED-pærer kan dimmes, men dimmerbryteren må passe til belastningen av strøm. Dersom du bytter fra halogen til LED-pærer vil du f.eks. kunne oppleve at den gamle dimmerbryteren ikke fungerer optimalt.

Når bør gamle ledninger byttes ut?

Når bør gamle ledninger byttes ut?

Isolasjonen på kabler og ledninger har en begrenset levetid. Som hovedregel kan vi si at man bør vurdere å bytte elektriske anlegg og kabler som r etablert før 1970. Be om en befaring hvis du er usikker på kvaliteten på det elektriske anlegget i boligen din. 

Er gamle skrusikringer farlige?

Er gamle skrusikringer farlige?

Selv om gamle skrusikringer ikke er direkte farlige, så medfører de en større risiko enn nyere automatsikringer. Et sikringsskap med skrusikringer er sannsynligvis ikke tilpasset moderne bruk og bør oppgraderes med nye automatsikringer og jordfeilbrytere. 

Hva er overspenningsvern?

Hva er overspenningsvern?

Overspenningsvernet beskytter det elektriske utstyret ved å lede overspenning til jord ved feks. lynnedslag, feil i strømnettet eller sikringsbrudd. 

Hva er jordfeil?

Hva er jordfeil?

Ja, jordfeil kan føre til brann eller farlige støt. Jordfeilbryteren overvåker lekkasjestrømmer mot jord. Hvis jordfeilbryteren i sikringsskapet løser ut skyldes det sannsynligvis en feil eller isolasjonssvikt i det elektriske anlegget eller annet elektrisk utstyr i boligen din. Det kan også skyldes en feil i et annet elektrisk anlegg i nabolaget. Kontakt elektriker hvis du opplever jordfeil.  

Hva er forskjellen på ionisk og optisk brannvarsler?

Hva er forskjellen på ionisk og optisk brannvarsler?

I alle boliger er det påbudt med minst én brannvarsler i hver etasje. Ioniske brannvarlsere fanger opp røykpartiklene i luften, og bruker lengre tid på å fange opp ulmebrann som er den vanligste typen boligbrann. Optiske røykvarslere bruker en innebygget lyskilde til å fange opp røykutvikling. Dersom lysstrålene blir brutt utløses alarmen. Derfor anbefaler vi seriekoblede optiske brannvarslere i flere rom. 

Hvordan kan jeg spare strøm?

Hvordan kan jeg spare strøm?

Det en mange måter å spare strøm på. Alt fra å endre små ting i hverdagen til å vurdere andre oppvarmingsløsninger, smarthus eller solcelle kan gi store utslag på strømregningen. Omtrent 55% av strømforbruket går til oppvarming av boligen, så dette er ofte et smart sted å starte. Ved hjelp av sensorer og termostater med fjernstyring og tidsinnstillinger kan du redusere energiforbruket betraktelig.

Kan jeg lade elbilen med stikkontakt hjemme?

Kan jeg lade elbilen med stikkontakt hjemme?

Ladekabelen som følger med bilen (stikkontakt) er ment som en portabel ladestasjon, og ved daglig bruk vil det bli slitasje på både kabelen og stikkontaktene den er koblet til. Med nye forskrifter er det heller ikke tillatt å lade bilen på en kurs som gir mer enn 10A. Dersom du ofte lader bilen hjemme anbefaler vi å installere en hjemmelader.

 

Hvor ofte bør jeg ta en elsjekk eller elkontroll?

Hvor ofte bør jeg ta en elsjekk eller elkontroll?

Alle husstander burde med jevne mellomrom foreta en elsjekk av boligen. Det finnes ingen regel for hvor ofte det elektriske anlegget burde kontrolleres, men det skader aldri å ta en sjekk for å være på den sikre siden. Under el-sjekken vil en elektriker se over sikringsskap, kabler, kontakter og termostater for å se etter større avvik. Hvis du vil være enda mer på den sikre siden kan du bestille en el-kontroll. Da vil en sertifisert elektriker ta en større gjennomgang av hele det elektriske anlegget inkludert løse gjenstander som hvitevarer, kjøkkenapparater og belysning. Ved å kunne vise til et jevnlige rapporter om et sikkert og godt vedlikehold elektrisk anlegg vil man også kunne få rabatter hos mange av forsikringsselskapene.

Hva er smarthus?

Hva er smarthus?

Smarthus tar i bruk nyere teknologi for å redusere energiforbruk, gi bedre inneklima og øke sikkerheten i hjemmet på en enkel måte. Kort sagt et intelligent hjem som kan kontrolleres og fjernstyres fra mobilen eller et kontrollpanel. Du kan styre varmeforbruk og lys med tidsinnstillinger og sensorer, skru på kaffetrakteren et kvarter før du står opp – det er egentlig kun fantasien som setter grenser, og du kan utvide og endre funksjoner ettersom livet forandrer seg. 

Vi har ulike typer smarthusløsninger. KNX er f.eks. et system som installeres i det elektriske anlegget som lar deg kombinere smarthusløsninger fra over 400 produsenter. xComfort er en trådløs variant av smarthus med de samme fordelene som KNX, men uten store installasjoner, og egner seg derfor godt ved oppgradering i boliger.

Er elektronisk oppvarming lite økonomisk?

Er elektronisk oppvarming lite økonomisk?

Elektrisk oppvarming kan være både praktisk og økonomisk. Både panelovner og varmekabler kan monteres med tidsinnstilte termostater som reduserer strømforbruket om natten eller når du ikke er hjemme. Hvis du velger en panelovn som er egnet til rommets størrelse vil denne i tillegg raskt og effektivt regulere varmen jevnt i rommet. 

Hvilket elektrikerarbeid kan jeg gjøre selv?

Hvilket elektrikerarbeid kan jeg gjøre selv?

I følge Elsikkerhet Norge kan ikke-faglærte utføre «mindre arbeider» på elektriske anlegg og elektrisk utstyr. Kort forklart betyr det at du kan koble til eller skifte lamper og elektrisk løsøre med bevegelig støpsel og skifte deksel på kontakter og brytere. Vi anbefaler av sikkerhetsmessige årsaker at du selv ved mindre arbeider kontakter en elektriker dersom du er usikker på hva du skal gjøre.

Råd og inspirasjon